Hovädzie filé na divoko

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 07. 02. 2009

Suroviny: Asi 1,5 kg hovädzieho chudého mäsa v celku -(pliecko-zadné-roštenec), 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, citrón, zmes korenia na divočinu-(celé čierne a nové korenie, 2 klinčeky, 4-5 guličiek borievok), 2 bobkové listy, soľ, vegeta, hladká múka, 2 dcl smotany na varenie, olej, 100 g údenej slaninky.

Postup: Mäso odblaníme, opláchneme a osušíme obrúskom. Potom mäso prešpikujeme pásikmi údenej slaninky. Zvyšnú slaninku pokrájame na kocočky a v hrnci s trochou oleja ju oškvaríme. Potom vložíme ku slaninke pripravené mäso a prudko ho poopekáme zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme a na výpeku osmažíme dosklovita nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme na kocočky pokrájanú zeleninu a opražíme. Podlejeme vodou, pridáme koreniny a vložíme naspäť mäso. Prikryté dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vodou. Mäso môžeme dusiť aj v tlakovom hrnci. Mäkké mäso vyberieme a zeleninu aj so šťavou prepasírujeme cez sito. Prepasírovanú omáčku zahustíme smotanou, v ktorej sme rozšľahali hladkú múku. Necháme na slabšom ohni prevariť. Omáčku dochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou a citrónovou šťavou. Mäso pokrájame na plátky a podávame preliate s omáčkou. Vhodná príloha: knedľa alebo varené cestoviny.