šarišské bezmäsité kreple

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, droždie, mlieko, 100 g práškového cukru, soľ, lekvár, vanilkový cukor, 2-3 žĺtky (alebo celé vajcia), olej, masť, 4 lyžice bieleho vína

Postup: Droždie rozmiešame s trochou vlažného mlieka, vlejeme do misky s múkou a pridáme cukor, trochu oleja, víno a toľko mlieka, aby bolo cesto vláčne. Nakoniec trochu posolíme. Keď sa nám cesto odlepuje od ruky, môžeme ho nechať na teplom mieste vykysnúť. Keď vykysne, dáme ho na dosku, rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska (pomúčeným pohárom alebo formičkou). Kreple pečieme na panvici na masti z obidvoch strán. Keď sú upečené, natrieme ich lekvárom, pocukrujeme a môžeme podávať.