Bobáľky s makom

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 1 vajce, droždie, soľ, vodu, mak, kyslú tlačenú kapustu, syr, maslo

Postup: Do 1dcl mlieka dáme droždie, trošku cukru a necháme chvíľu postáť. Zmes nalejeme na múku v miske, pridáme vajce, mlieko a až nakoniec soľ. Vyrobíme hladké cesto (je hotové, keď sa odlepuje od ruky), ktoré necháme postáť na teplom mieste. Keď vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku a robíme valčeky hrubé asi 1 až 2 centimetre a nakrájame ich na malé 1,5 centimetrové kúsky - bobáľky. Bobáľky poukladáme na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali. Pečieme v horúcej rúre pri vyššej teplote asi 15 minút. Keď sú upečené, povyberáme ich do misky, necháme vychladnúť a stvrdnúť. Pred podávaním ich zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli, dávame však pozor, aby sa nerozmočili, scedíme, polejeme roztopeným maslom a zmiešame s makom a cukrom alebo so syrom či s kyslou kapustou, podľa chuti.