Výborné fánky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: 300 g hladkej múky (Špeciál) ,30 g cukru ,40 g kvasníc, 50 ml mlieka, 40 g masla ,100 – 150 ml kyslej smotany ,2 žĺtky, 5 lyžíc rumu ,soľ ,masť alebo olej na vyprážanie ,práškový a vanilínový cukor na obaľovanie.

Postup: 1. Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od rúk. 2. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. 3. Vykysnuté cesto znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme. Pod utierkou ich necháme ešte dobre nakysnúť, potom ich vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena. 4. Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilínového cukru.