Cibuľový koláč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: (12 porcií) CESTO: 300 g hladkej múky, pol lyžičky soli, 12 g droždia, 7 – 8 lyžíc mlieka, kryštálový cukor, 50 g tuku PLNKA: 1,2 kg cibule, 200 g anglickej slaniny, 2 lyžice rasce, 500 ml kyslej smotany, 250 g nastrúhaného syra, mleté biele a čierne korenie, soľ .

Postup: 1. Cesto: Múku preosejeme, premiešame so soľou, pridáme kvások pripravený z trocha mlieka, droždia a štipky cukru. 2. Primiešame zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto a dáme ho do tepla vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a uložíme na pripravený plech. 3. Plnka: Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Slaninu pokrájame na kocky, opražíme, pridáme kolieska cibule, osolíme a dusíme 10 minút. Zmes rozložíme na cesto a posypeme rascou. 4. Smotanu ochutíme soľou, korením a dobre rozmiešame. Vylejeme na vrstvu cibule a celú plochu posypeme postrúhaným syrom. 5. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Čas pečenia: Elektrická rúra: 180 °C, Teplovzdušná rúra: 160 °C, Plynová rúra st.3. ČAS: 30-35 minút.