Stočená sviečková na smotane

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 14. 02. 2008

Suroviny: Hovädzie chudé mäso - predné z pliecka alebo nožina, hovädzí bujón, údená slaninka, mrazená zelenina- "zmes pod sviečkovú", alebo čerstvá zmes koreňovej zeleniny ( mrkva, zeler, petržlen), pár guličiek celé čierne aj nové korenie, 3-4 guličky borievky, 2 väčšie bobkové listy, soľ, cukor, ocot, olej, menšiacibuľa,hladká múka. Príloha: parená alebo žemlová knedla . Mäsa kúpime podľa počtu stravníkov toľko, aby vyšlo približne po 250g na osobu.

Z kusa hovädzieho mäsa sa najprv pokúsime odkrojiť čo najväčší plátok, ktorý následne naklepeme na čo najväčší rezeň. Z ostatného mäsa sa snažíme nakrájať tenšie plátky ale krájame po vlákne, nie ako na rezne (naprieč vláknu)!Takto nakrájané plátky ukladáme na naklepaný rezeňtak, aby smer vlákna na každom plátku smeroval vodorovne. Medzi plátky mäsa pokladieme pásiky údenej slaninky. Keď sme minuli všetko mäso, tak pevne stáčame spodný rezeň s uloženým mäsom do závitku. Následne takto vytvorený závitok dôkladne obtočíme niťou. Na rozpálenom oleji prudko závitok opečieme zo všetkych strán. Na výpeku orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme na kocočky nakrájanú zeleninu alebo zmes mrazenej zeleniny, uvedené koreniny, 2 kocky bujónu a všetko zalejeme horúcou vodou ! Dáme naspäť opečené mäso a prikryté udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, vývar spolu so zeleninou rozotrieme cez sito a prilejeme smotanu, do ktorej sme zatrepali 2-3 PL hladkej múky. Necháme prevariť a vzniknutú omáčku dochutíme cukrom, octom alebo citrónovou šťavou a poprípade prisolíme a prikoreníme. Z mäsa po čiastočnom schladnutí odstránime obtočenú niť a nakrájame ho na plátky. Výhodné je mäso dusiť v tlakovom hrnci (približne 40 minút). Takto pripravené mäso je náhrada za drahé mäso z pravej sviečkovice.