Strapatice s kyslou kapustou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 23. 02. 2008

Suroviny: 800 g očistených zemiakov, 300 g hladkej múky, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 250 g prerastenej oravskej slaninky, 500 g kyslej kapusty

Postup: Zemiaky postrúhame, pridáme múku, osolíme a vypracujeme si vláčne cesto. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, osolíme ju a z lopárika do nej nožom pohádžeme halušky. Počas hádzania občas premiešavame, aby sa nám cesto vo vode nepolepilo. Keď vyplávajú na vodu, ešte pomiešame a sytkom vyberieme. Uvarené halušky dobre prepláchneme vodou a necháme odkvapkať. Slaninku pokrájame na kocky a na panvici upražíme do zlatova. Povyberáme a nasypeme na halušky. Na masti z opraženej slaninky speníme pokrájanú cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Troška podlejeme, okoreníme, osolíme a tak dlho dusíme, až sa voda vydusí. Preložíme na halušky a pomiešame.