Zapečená zemiakovo-špenátová kaša

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 08. 03. 2008

Suroviny: 500-600 g zemiakov, 1 balenie špenátového pretlaku, 4-5 strúčikov cesnaku, 1 cibuľa, 2,5 dcl mlieka, 60 g nastrúhaného tvrdého syra, korenie, soľ, hladká múka, 4 vajcia, olej.

Postup: zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Uvaríme ich v osolenej vode, uvarené scedíme a rozmačkáme na kašu. Na oleji upražíme z múky svetlú zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom a dobre rozšľaháme. Bešamel necháme za stáleho miešania prevariť a nakoniec omáčku ochutíme soľou a vmiešame do nej polovinu nastrúhaného syra. Špenát necháme rozmraziť. Na 1 PL oleja osmažíme dozlatova najemno nasekanú cibuľu, pridáme rozmrazený špenátový pretlak a dochutíme soľou, korením, roztlačeným cesnakom a ešte krátko orestujeme. Zapekaciu misu vymastíme a urovnáme do nej zemiakovú kašu. Na kašu rozložíme špenátovú zmes. Do špenátu urobíme lyžicou 4 jamky a do každej rozklepneme vajce. Povrch polejeme pripravenou bešamelovou omáčkou a posypeme ostatným syrom. Zapekáme v rúre vyhriatej na 180*C asi 30 minút.