Pomoc pri prechutení jedál

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Rady šéfkuchára, Vydané dňa: 08. 03. 2008

Hovorí sa že aj majster tesár sa utne. To platí aj pri varení! Čo urobiť, keď sa nám "podarí" prechutiť jedlo? Zapamätajte si tieto rady:

Jedlo nesolíme na jeden, ale zásadne na viac krát. Pri použití bujónov, vegety a iných dochucovadiel, sa najprv presvedčíme ochutnaním, či vôbec treba ešte použiť soľ. Keď sa nám stane že jedlo presolíme, tak sa snažíme slanosť znížiť doriedením jedlavodou, mliekom ap. Pri polievkach dáme do presolenej polievky uvariť pár zemiakov, mali by soľ stiahnuť do seba. Zemiaky potom môžeme zas použiť na iné jedlo. Pri omáčkach a väčšom presolení polovinu obsahu odlejeme a doriedime vodou, mliekom atd. Potom omáčku znova opatrne dochutíme koreninami. PRI PREKYSLENÍ jedla postupne do neho po troške prisypeme jedlú sóda-bicarbónu. Tá kyslosť určite stiahne. Pozor lebo pridaním sódy dôjde ku skypeniu obsahu. Horkosť a štipľavosť odstránime zriedením a následne osladením jedla.