Bravčové stehno so šípkovou omáčkou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 03. 04. 2008

Suroviny: 1 kg bravčového mäsa zo stehna, 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), mleté čierne korenie, 1 čl soli, 1/2 dcl octu, 5 guličiek nového korenia, olej, 2 dcl prevarenej vody, 2-3 PL šípkového lekváru, 2 dcl šľahačkovej smotany.

Postup: Zeleninu očistíme a pokrájame na malé kocky. pridáme ocot, prevarenú vychladnutú vodu, nové korenie, soľ a premiešame. Do tejto marinády vložíme mäso a dáme do chladničky marinovať. (najlepšie do druhého dňa) Namarinované mäso vyberieme, osušíme obrúskom na oleji prudko opečieme zo všetkych strán. Mäso preložíme do pekáča, pridáme marinádu aj so zeleninou a dáme do vyhriatej rúry upiecť domäkka. Počas pečenia mäso prelievame výpekom a podľa potreby podlievame vodou. Upečené mäso vyberieme a výpek prepasírujeme cez sito. Pridáme ku nemu smotanu, lekvár a prevaríme. Mäso pokrájame na plátky a podávame s omáčkou a knedľou. Dozdobíme kôpkou šípkového lekváru.