Bravčové pečené s kôročkou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 20. 05. 2008

Suroviny: 1200 g bravčového karé s kosťou, soľ, korenie, 2 kaleráby, 8 malých mrkiev, 1 menšia hlávka karfiolu, 300 g mrazeného hrášku, 1 PL solamylu, 3 PL masla, muškátový oriešok, 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate.

Postup: Mäso opláchneme, osušíme, potrieme soľou a okoreníme. Vložíme do pekáča, podlejeme s 1/2 L horúcej vody a vložíme do vyhriatej rúry na 220°C. Pečieme asi 90 minút. Počas pečenia mäso podlievame horúcou vodou a prelievame výpekom. Po uplynutí času zvýšime teplotu na 250°C a dopečieme na kôročku. zeleninu očistíme a celú mrkvu, kaleráby pokrájané na hranolky a dáme variť do osolenej vody. Keď je zelenina skoro mäkká, pridáme na ružičky rozobratý karfiol, hrášok a varíme ešte 5 minút. Mäso vyberieme z pekáča, výpek zriedime trochou vody a prevaríme. 1 PL solamylu rozmiešame v troške studenej vody, nalejeme do výpeku a dobre premiešame. Nakoniec výpekovú zahustenú šťavu dochutíme soľou a korením. Uvarenú zeleninu scedíme a necháme na site odkvapkať. Mäso pokrájame na plátky. Maslo rozpustíme a ochutíme štipkou nastruhaného muškátového orieška. Na misu dáme plátky mäsa, obložíme uvarenou zeleninou, ktorú pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme nasekanou petrželkou. Omáčku podávame zvlášť v omáčníku.