Francúzske zemiaky iným spôsobom

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 22. 05. 2008

Suroviny: 500 g zemiakov, soľ, biele korenie, 1 menší karfiol, 150 g mrazeného hrášku, 250 g točenej salámy, (alebo iná mäkká údenina), 1 cibuľa, 2 PL oleja, 2 vajcia, 2,5 dcl mlieka, 1 kelímok (200 g ) šľahačkovej smotany, 1 PL hladkej múky, muškátový oriešok, 200 g strúhaného tvrdého syra.

Postup: Umyté zemiaky dáme variť v šupke do osolenej vody. Varíme asi 20 minút, potom scedíme, vychladíme a ošúpeme. Zemiaky nakrájame na 5 mm hrubé plátky. Karfiol rozoberieme na ružičky, opláchneme a dáme do vriacej osolenej vody asi na 8 minút povariť. Prd dovarením pridáme hrášok a necháme 3 minuty prevariť. Salámu ošúpeme a pokrájame na kocočky. Cibuľu nasekáme nadrobno a necháme ju speniť na horúcom oleji. Potom pridáme nakrájanú salámu a necháme ju opiecť. Karfiol s hráškom scedíme a necháme na site odkvapkať. Do vymastenej zapekacej misybnavrstvíme striedavo vrstvy zemiakov, karfiolu s hráškom a opraženej salámy. Vajcia rozšľaháme v mlieku spolu s múkou a smotanou. Rozšľahanú zmes ocutíme soľou, bielym korením a štipkou nastruhaného muškátového orieška. Potom primiešame polovicu nastrúhaného syra a zmesou zalejeme zemiaky. V predhriatej rúre na 175°C pečieme asi 25 minút. Potom povrch posypeme zbytkom struhaného syra a necháme ešte 10 minút zapiecť.