Marinovaná pečená krkovica

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 18. 06. 2008

Suroviny: 1,5 kg vykostenej bravčovej krkovičky, 5 strúčikov cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, 1 dcl oleja, 2 PL oregána, 1 PL bazalky, 1 čL šalvie, 1 čL nastrúhanej citrónovej kôry, troška Brandy, 3 dcl červeného vína, 2 rajčiny, 200 g tvrdého syra (napr. Gouda), viazanička petržlenovej vňate.

Postup: Umyté a osušené mäso v celku, prešpikujeme kúskami cesnaku, osolíme a okoreníme. Do oleja primiešame oregáno, bazalku, šalviu citrónovú kôru a troška brandy. Touto marinádou polejeme mäso a dáme ho do chladničky cez noc marinovať. Počas marinovania ho niekoľkokrát obrátime, aby sa marináda dostala na celé mäso. Potom mäso dáme do vymasteného pekáča a prudko ho zo všetkych strán opečieme. Následne pekáč vložíme do vyhriatej rúry na 220°C a pečieme odokryté asi 1 hodinu. Počas pečenia občas mäso polejeme vínom. Rajčiny sparíme vo vriacej vode a ošúpeme. Potom z nich odstránime jadierka a nakrájame ich na malé kocky. Pridáme nasekanú petrželku, nastrúhaný syr a zmes premiešame. Túto zmes natrieme na povrch mäsa a dáme ešte na 10 minút zapiecť. Upečenú krkovicu nakrájame na plátky a podávame s ryžou.