hovädzie na šampiňónoch

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 14. 07. 2008

Suroviny: 800 g hovädzieho mäsa zo stehna, 50 g údenej slaninky, soľ, korenie, 2 cibule, 100 g masti, 2 PL hladkej múky, vývar(z kocky), 2 dcl červeného vína, 1 4L worcestrovwj omáčky, 150 g šampiňónov, 3 zelené papriky, 4 rajčiny, 3 PL rajčinového pretlaku, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ.

Postup: Umyté a osušené mäso prešpikujeme tenkými prúžkami slaninky a mäso osolíme a okoreníme. Na masti opražíme na kocočky pokrájanú zvyšnú slaninku, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a necháme ju zapeniť. Pridáme pripravené mäso a opečieme ho na cibuľovom základe zo všetkych strán. Potom mäso podlejeme vývarom a dáme do vyhriatej rúry upiecť. Počas pečenia mäso prelievame výpekom a podlievame vývarom. Mäkké mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk a zaprášime múkou. Opražíme, zriedime studeným vývarom a ochutíme worcestrom a vínom. Na troche masti udusíme na plátky nakrájané šampiňóny, pridáme na pásiky pokrájané papriky, na osminky pokrájané olúpané rajčiny, rajčinový pretlak, prelisovaný cesnak a spolu podusíme domäkka. Vybraté mäkké mäso pokrájame na plátky a vložíme ho do omáčky prehriať. Na tanieroch plátky mäsa polejeme ochuteným výpekom a obložíme zmesou udusených šampiňónov. Podávame s varenými zemiakmi alebo s ryžou.