Huspenina

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Studené jedlá, Vydané dňa: 21. 07. 2008

Suroviny: 1 bravčové koleno, 2 bravčové nožičky, chvostík, 200 g bravčových kožiek, 300 g bravčového pliecka, soľ, 10 guličiek čierneho korenia, 2 cibule, 6 strúčikov cesnaku, 3 L vody. Kto chce môže pridať aj 2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru. Na dočistenie vývaru 2 bielky z vajca.

Postup. Do studenej vody vložíme umyté bravčové mäso, koleno, chvostík aj kožky. osolíme a necháme na slabšom ohni variť asi 2 hodiny. Potom do vývaru pridáme očistené cibule, celé korenie, so soľou rozotretý cesnak a varíme až mäso začne odpadávať od kosti. Ak chceme huspeninu so zeleninou pridáme ju do vývaru spolu s cibuľou. Uvarené mäso povyberáme, vývar precedíme a dáme doňho bielky rozmiešané v troške studenej vody. Necháme chvíľu variť a pozbieráme z povrchu penu. Potom vývar precedíme cez plátno. Uvarené mäso oberieme od kostí, pokrájame na menšie kúsky a rozdelíme do tanierov. Mäso na tanieroch zalejeme precedeným vývarom a necháme zatuhnúť. Potom povrch huspeniny v tanieroch poprášime mletou paprikou a dáme stuhnúť do chladničky. Podávame s nakrájanou cibuľou a pokvapkáme octom.