Zapekané baklažány s údeninou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zelenina, Vydané dňa: 09. 08. 2008

Suroviny: 1/2 kg baklažánov, 1 cibuľa, 2 PL masti, soľ, korenie, 150 g mäkkej klobásky alebo šunkovej salámy, 150 g ryže, 1 PL oleja, 2 rajčiny, 1 kocka mäsového bujónu, 2 vajcia, 1 dcL kyslej smotany, 50 g údeného syra alebo oštiepku, 1 PL kečupu.

Postup: Baklažány ošúpeme a pokrájame na hrubšie plátky. Na horúcej masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme baklažány a prudko ich opečieme z obidvoch strán. Potom osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a udusíme domäkka. Zatiaľ si pokrájame údeninu na hrubšie rezance. Ryžu opláchneme, necháme na site odkvapkať a potom ju opražíme na oleji. Pridáme ku nej ošúpané na kocky pokrájané rajčiny, zalejeme vodou, pridáme kocku bujónu a udusíme domäkka. Udusenú ryžu pomiešame s pokrájanou údeninou a dáme do vymastenej zapekacej misy. Obložíme ju udusenými baklažánmi, polejeme vajcami rozšľahanými s kyslou smotanou, posypeme nastrúhaným údeným syrom a zapečieme v horúcej rúre. Hotové pokvapkáme kečupom a podávame s rajčinovo-cibuľkovým šalátom.