Čalamáda

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zelenina, Vydané dňa: 30. 08. 2008

Suroviny: NA 6 POHÁROV po 750 ml: 2,5 kg hlávkovej kapusty, 1 kg papriky (PCR), 1/2 kg uhoriek, 1/2 kg zelených rajčín, 1/2 kg cibule, 1/2 L octu (8%), 35 dkg cukru, 1 balíček prípravku DEKO, 1 tabletka na bielenie (pyrosiričitan)

Postup: Zeleninovú zložku pokrájame na tenšie rezance, pridáme ocot, deko, cukor a bieliacu tabletku rozdrvenú na prášok. Všetrko dobre premiešame a necháme postáť do druhého dňa. Potom plníme do umytých pohárov a zalejeme vylúhovanou šťavou ktorá nám ostala na spodku nádoby. Poháre uzatvoríme a čalamádu sterilizujeme pri 85°C 15 minút. Potom poháre pokladieme dolu viečkami a necháme v kľude vychladnúť. Poznámka: zložku zelených rajčín môžeme nahradiť karotkou, pokrájanou na tenké kolieska.