Hovädzia roštenka na víne

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 18. 10. 2008

Suroviny: 600 g hovädzieho mäsa-roštenky, 20 g údenej slaninky, 3 PL masti, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 cibuľa, 1 PL rajčinového pretlaku, citrónová kôra a šťava, 2 PL hladkej múky, niekoľko guličiek čierneho aj nového korenia, 2 bobkové listy, 1 dcl červeného vína, soľ, 1 PL cukru.

Postup: Mäso odblaníme, opláchneme a osušíme. Na horúcej masti mäso opečieme zo všetkych strán. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom. Do výpeku dáme opražiť na kocky pokrájanú slaninku, pridáme nahrubo nasekanú cibuľu, na kocočky pokrájanú zeleninu a spolu orestujeme. Potom pridáme koreniny, citrónovú kôru, pretlak rozriedený trochou vody, osolíme a vložíme naspäť opečené mäso. Prikryté dusíme domäkka. Počas dusenia podlievame podľa potreby horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme nasucho opraženou múkou, pridáme citrónovú šťavu, víno, podľa chuti osladíme a necháme krátko prevariť. Prevarenú šťavu precedíme na pokrájané mäso. Podávame s cestovinami alebo s ryžou.