Burgundská hovädzia pečienka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 18. 10. 2008

Suroviny: 500 g hovädzieho mäsa zo stehna, 2 PL masti, 40 g údenej slaninky, 1 mrkva, 1 prtržlen, 1 väčšia cibuľa, 20 g rajčinového pretlaku, 2 PL hladkej múky, 1/2 PL cukru, 1 dcl červeného vína, citrónová kôra, ocot, soľ, korenie, borievky, tymian, 30 g brusníc (kompót).

Postup: Na masti orestujeme na kocočky pokrájanú zeleninu, pridáme nasekanú cibuľu a necháme ju zapeniť. Potom pridáme mäso prešpikované pásikmi slaninky, osolíme, okoreníme, pridáme pretlak, niekoľko guličiek borievok, štipku tymianu a podlejeme vodou. Prikryté udusíme skoro domäkka. Takmer mäkké mäso dopečieme odokryté v horúcej rúre. Po upečení mäso vyberieme, šťavu zahustíme múkou, prevaríme a pretrieme cez sito. Do uvarenej šťavy pridáme brusnice, dochutíme citrónovou šťavou, vínom a poprípade prisladíme. Na plátky pokrájané mäso prelievame šťavou a podávame s knedľou.