Francúzsky stejk

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 03. 11. 2008

Suroviny: Po 1 PL celého čierneho a bieleho korenia, 5 guličiek nového korenia, 800 g odležaného mäsa z hovädzej sviečkovice alebo z roštenca, 1 PL oleja, soľ, 1/2 dcl koňaku (brandy), 1 PL masla, 4 dcl šľahačkovej smotany.

Postup: Z mäsa nakrájame asi 3 cm vysoké stejky. Korenie spoľu nahrubšie potlčieme. Potlčené korenie vysypeme na dosku, porozkladáme naň pripravené stejky a rukami povtláčame korenie do stejkov z obidvoch strán. Potom stejky opečieme prudko na rozpálenom oleji z obidvoch strán asi po 1 minute. Následne znížíme teplotu a stejky opekáme z každej strany asi po 2-4 minúty. (podľa toho ako chceme mať mäso prepečené).Po opečení stejky ososlíme, preložíme do alobalu a zabalíme. Z panvice zlejeme prebytočný olej a výpek zalejeme koňakom. Pridáme maslo a za stáleho miešania prilejeme smotanu. Varíme na slabšom ohni až sa omáčka zredukuje (odparením zahustí) a nakoniec dochutíme omáčku soľou a korením. Upečené stejky na tanieri podlejeme omáčkou a podávame s opekanými zemiakmi.