Cesnak kuchynský

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Koreniny, Vydané dňa: 25. 02. 2009

Ide o vytrvalú (skôr len teoreticky) rastlinu, na báze so zloženou stlačene guľovitou cibuľou. Cibule sa delia na niekoľko dužinatých šupín (strúčikov), ktoré sú kryté spoločným obalom bielej až purpurovej farby. Pri oddělení strúčikov je možné takto cesnak vegetatívne rozmnožovať.

Plodom je tobolka. Cesnak kuchynský pravdepodobne pochádza zo strednej Ázie, kde vznikol z planého druhu Allium longicuspis. Cesnak má široké použitie, nielen ako zelenina, ale aj v ľudovom liečiteľstve (a v boji proti upírom a vlkodlakom). Má charakteristickú vôňu, ktorú spôsobuje silica nazývaná aliin. Pri narušení bunkovej steny sa mení na kyselinu pyruvovú a kyselinu 2-propensulfenovú, ktoré sa ihneď transformujú na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Vďaka tomu vzniká charakteristická aróma.