Maďarský guláš - (perkelt) po slovensky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 05. 03. 2009

Suroviny: 3 PL bravčovej masti, 1 kg hovädzieho mäsa- (predné alebo môčing), 3-4 cibule, 4-5 čl mletej červenej papriky, soľ, korenie, majoránka, 2 kocky hovädzieho bujónu na vývar, 2 dcl vína alebo piva na podliatie, 4 strúčiky cesnaku, 50 g údenej slaninky./ Keď pokrájame mäso na kocky, tak akú máme kopu mäsa, tak takú kopu by sme mali mať nakrájanej cibule./

Postup: Mäso pokrájame na stredne veľké kocky a cibuľu nasekáme nadrobno. Na horúcej masti necháme dôkladne zosklovatieť nasekanú cibuľu, pridáme nakrájané mäso a spolu pražíme, až mäso zbelie a dobre sa zatiahne. Potom pridáme 4-5 PLmletej papriky, premiešame a rýchlo podlejeme vývarom, aby sa nám paprika nespálila a nezhorkla. Pridáme koreniny a na veľmi slabom ohni necháme dusiť domäkka. Počas dusenia mäso občas premiešame a podlievame vodou. Keď je mäso mäkké, pridáme víno alebo pivo a ešte podusíme. Pod mäsom sa musí vytvoriť z cibule hustejšia šťava, ktorú už ničím nezahusťujeme. Hotový guláš dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránkou a poprípade prisolíme. Nakoniec guláš dochutíme na kocočky pokrájanou a dobre oškvarenou slaninkou. Môžeme podávať podľa chuti s varenými zemiakmi, knedlíkmi, haluškami alebo s cestovinami.