Oškvarkové pagáčiky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 03. 04. 2009

Suroviny: 500 g hladkej múky, 250 g Palmarínu (alebo bravčovej masti), 1 vajce, 1 žĺtok, 1 čL soli, 2 dcl mlieka, 30 g kvasníc, 1 čL cukru, 2 dcl pochúťkovej smotany, 250 g pomletých oškvarkov, 1 vajce na potretie pagáčikov.

Postup: Z mlieka, kvasníc a cukru vymiešame kvások a necháme ho nakysnúť. Do misy dáme preosiatu múku, tuk, vajce, žĺtok, soľ, nakysnutý kvások, smotanu a vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto uvaľkáme do bochníka a necháme ho vykysnúť. Potom vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a potrieme ho mletými osolenými oškvarkami. Cesto poskladáme na obálku a necháme25 minút kysnúť. Potom postup ešte 2x zopakujeme.Takto pripravené a nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm, nožom na povrchu narobíme mriežky a vykrajujeme okruhlou formičkou pagáčiky. Hotové pagáčiky poukladáme na vymastený plech, potrieme ich rozšľahaným vajcom a necháme na plechu znova podkysnúť. Tesne pred pečením ich znova na povrchu potrieme vajcom a posolíme. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180°C dozlatova.