Liptovské halušky s kyslou kapustou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: 750 g zemiakov, 500 g kyslej kapusty, 100 g údenej slaniny, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, soľ, 100 g údeného oštiepka.

Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame. Pridáme hrubú múku, vajce, soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujeme hrubšie cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody halušky, povaríme ich a dierkovanou vareškou povyberáme. Slaninu nakrájame na malé kúsky, rozškvaríme, časť z nej odoberieme a do zvyšku pridáme kyslú kapustu a trochu ju podusíme. Uvarené halušky dáme do veľkej misy, pridáme kapustu, trochu vyškvarenej masti zo slaniny a premiešame. Rozdelíme na taniere. Posypeme opraženou slaninou, nahrubo nastrúhaným oštiepkom a servírujeme.