Cuketové lode

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zelenina, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: 2 menšie cukety ,400 g mletého mäsa ,80 g ryže ,2 cibule , 3 strúčiky cesnaku ,2 papriky ,1 kocka zeleninového bujónu ,150 ml konzervovaných paradajok ,150 g oravskej slaniny ,150 g tvrdého syra, mletý majorán ,provensalské korenie, mleté čierne korenie ,soľ, olej .

Postup: 1. Cukety očistíme, pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kocky. Cukety asi 5 minút povaríme v osolenej vode a necháme ich odkvapkať. 2. Papriky očistíme, pokrájame na malé kocky, zmiešame ich s jednou posekanou cibuľou a cuketovou dužinou. Pridáme pokrájané paradajky, najemno posekané strúčiky cesnaku a 125 ml vývaru z bujónovej kocky. Zmes dochutíme soľou, provensalským korením a vlejeme ju do zapekacej misy. 3. Ryžu uvaríme vo zvyšnom zeleninovom vývare. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu dosklovita, pridáme mleté mäso a za občasného premiešania ho opražíme. Potom k nemu pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Takto pripravenou mäsovou zmesou naplníme cukety, položíme ich na zeleninu v zapekacej mise, na vrch rozložíme plátky slaniny a všetko posypeme postrúhaným syrom. Naplnené cukety dáme asi na polhodinu piecť do predhriatej rúry.