Jemný jablkový koláč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: Cesto: 5 vajec, 400 g práškového (alebo kryštálového) cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 300 g hrubej múky, balíček kypriaceho prášku, 600 g nelúpaných jabĺk, 100 g mletých orechov, 100 g hrozienok, malinový alebo ríbezľový džem, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu. ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 80 g Cery, 100 g čokolády na varenie, 1 lyžica oleja.

Postup: 1. Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom do tuhej peny. Môžeme použiť elektrický robot (šľaháme asi 10 minút). 2. Striedavo po lyžiciach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a postrúhané jablká. Primiešame hrozienka a pomleté orechy. 3. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta vyrovnáme stierkou a vložíme do mierne vyhriatej rúry. 4. Upečený, ešte teplý koláč potrieme džemom. 5. Čokoládová poleva: Tuk a čokoládu na varenie roztopíme nad parou, vymiešame a odstavíme. Primiešame lyžicu oleja, aby bola poleva lesklá. 6. Polevu natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky.