Pagáče - dolnozemské oškvarkové

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 02. 12. 2009

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 2 žĺtky, štipka soli, 2 lyžice vina (bieleho), 1 kocka droždia.

Postup: Vo vlažnom mlieku urobíme kvások. Všetky prísady zamiesime s teplým mliekom, vypracujeme vlažne cesto a necháme 1 hodinu stať a kysnúť. Ak cesto vykysne, vyvaľkáme ho a postupne priadavame 60 dkg pomletých škvarkov a to nasledovné: Najprv 1/3 škvarkov rozotrieť na vyvaľkane cesto - cesto zložiť z prava do ľavá, zľava do prava, zhora a zdola. Toto opäť vyvaľkáme, pridáme druhu tretinu škvarkov, opäť zlozíme a všetko opakujme 3 krát. Nakoniec vyvaľkáme na asi 1 cm, vrch potrieme žĺtkom, osolíme a vykrajujeme kruhy - napr. pomocou pohára.