Mriežkové rezy

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 18. 01. 2010

Suroviny: 300 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 130 g tuku (Hera ap.), 2 vajcia, 2 PL mlieka, štipka soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 balíček vaniľkového cukru, 1 čL mletej škorice, ríbezľový alebo marhuľový džem, nasekané vlašské orechy na posypanie, práškový cukor na konečnú úpravu.

Postup: K preosiatej múke primiešame cukor, vaniľkový cukor, prášok do pečiva, mletú škoricu a spolu s mliekom a vajičkami vymiešame cesto. Z cesta si oddelíme približne 1/3 a odložíme bokom. Ostatné 2/3 cesta rozvaľkáme a uložíme na slabo vymastený plech. Povrch cesta potrieme džemom a posypeme nasekanými vlašskými orechami. Z odloženej tretiny cesta si vytvarujeme tenšie šúľky, ktoré šikmo na spôsob mriežky poprekladáme na pripravené cesto. Takto pripravené upečieme vo vyhriatej rúre, až budú mriežky na povrchu pekne dozlatova. Nakoniec upečené rezy poprášime práškovým cukrom a rozkrájame na úhľadné štvorce.