Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Koreniny

Chilli paprička

Chilli paprička (namiesto chilli sa niekedy používa názov kayenské korenie) je plod predovšetkým exotických druhov krovitých paprík, rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, zvlášť Mexika. Hojne sa používajú aj na Balkáne.

Ide o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačia látke kapsaicin, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akutného pocitu pálenia v ústach nejlepšie pomôže pohár mlieka. Okrem ďalších látok obsahuje vitamín C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lrpšie než korenie. Má priaznivý účinok na zažívanie. Je dokázané, že kultúry, zvyknuté na ostré jedlá s týmto korením, ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredie okolo seba rôznymi bakteriami, hlavne tými vyvolávajúcimi preháňanie. Chilli vyvolává zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom čosi znesie. Chilli je považované tiež za afrodiziakum. Týmto názvom býva často označovaný prášok zo sušených chilli papričiek. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálivú chuť. Pochádza z oblasti strednej Ameriky. Karibskí domorodci s ním zoznámili už Kolumbových námorníkov.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 24. 02. 2009 | 5998 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (17689 hl.)
 
Jednoduché (4998 hl.)
 
Lacné (4731 hl.)
 
Overené - tradičné (4369 hl.)
 
Je mi to jedno (4331 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 36118
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server