Rezne - najobľúbenejšie jedlo slovenskej, stredoeurópskej i svetovej kuchyne. Vyše 450 receptov na prípravu rezňov z bravčového, telacieho, hovädzieho, hydinového, králičieho a baranieho mäsa, rýb, zo zveriny, syra, zeleniny a húb.

Guláše - najrozsiahlejšia kniha venovaná gulášom na knižnom trhu. Takmer 500 receptov a variácií na pôvodnú maďarskú špecialitu, ktorá dobyla svet. Osvedčené klasické návody na guláše, perkelty, paprikáše a tokáne z hovädieho, bravčového či hydinového mäsa, diviny a rýb. Obľúbené jedlo sa dá pripraviť aj zo zemiakov, zeleniny a húb. Kniha je doplnená kapitolou o obvyklých i menej častých prílohách a receptami na populárne gulášové a príbuzné polievky.




Hovädzie mäso

Stočená sviečková na smotane

Suroviny: Hovädzie chudé mäso - predné z pliecka alebo nožina, hovädzí bujón, údená slaninka, mrazená zelenina- "zmes pod sviečkovú", alebo čerstvá zmes koreňovej zeleniny ( mrkva, zeler, petržlen), pár guličiek celé čierne aj nové korenie, 3-4 guličky borievky, 2 väčšie bobkové listy, soľ, cukor, ocot, olej, menšiacibuľa,hladká múka. Príloha: parená alebo žemlová knedla . Mäsa kúpime podľa počtu stravníkov toľko, aby vyšlo približne po 250g na osobu.

Z kusa hovädzieho mäsa sa najprv pokúsime odkrojiť čo najväčší plátok, ktorý následne naklepeme na čo najväčší rezeň. Z ostatného mäsa sa snažíme nakrájať tenšie plátky ale krájame po vlákne, nie ako na rezne (naprieč vláknu)!Takto nakrájané plátky ukladáme na naklepaný rezeňtak, aby smer vlákna na každom plátku smeroval vodorovne. Medzi plátky mäsa pokladieme pásiky údenej slaninky. Keď sme minuli všetko mäso, tak pevne stáčame spodný rezeň s uloženým mäsom do závitku. Následne takto vytvorený závitok dôkladne obtočíme niťou. Na rozpálenom oleji prudko závitok opečieme zo všetkych strán. Na výpeku orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme na kocočky nakrájanú zeleninu alebo zmes mrazenej zeleniny, uvedené koreniny, 2 kocky bujónu a všetko zalejeme horúcou vodou ! Dáme naspäť opečené mäso a prikryté udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, vývar spolu so zeleninou rozotrieme cez sito a prilejeme smotanu, do ktorej sme zatrepali 2-3 PL hladkej múky. Necháme prevariť a vzniknutú omáčku dochutíme cukrom, octom alebo citrónovou šťavou a poprípade prisolíme a prikoreníme. Z mäsa po čiastočnom schladnutí odstránime obtočenú niť a nakrájame ho na plátky. Výhodné je mäso dusiť v tlakovom hrnci (približne 40 minút). Takto pripravené mäso je náhrada za drahé mäso z pravej sviečkovice.

Zdieľaj recept | Pridané dňa 14. 02. 2008 | 5093 x prečítané | Počet komentáov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytisknout článek
Dobrý deň


Kliknite a surfujte ďalej. Časovač vás upozorní.

Anketa
Aké recepty najradšej a najčastejšie varíte?

Rýchle (18264 hl.)
 
Jednoduché (5604 hl.)
 
Lacné (5294 hl.)
 
Overené - tradičné (4929 hl.)
 
Je mi to jedno (4887 hl.)
 

Celkom hlasovalo: 38978
Grafika - ponuka a dopyt
 
Grafika - ponuka a dopyt
Verejná skupina
Pridať sa do skupiny
Hľadáte grafika? Ponúkate grafické práce? Ste na správnom mieste!
 

Tieto web stránky boli vytvorené prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Na tejto stránke použité názvy programových produktov, firiem a pod. môžu byť ochrannými známkami alebo registrovanými ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server